Digitalne predvodnice europskog gigabitnog društva pozvale europske zakonodavce na podršku inovacijama

bootstrap table

U danima koji su prethodili sastanku Vijeća za transport, telekomunikacije i energiju Europske unije, tri čelnice glavnog briselskog udruženja za telekomunikacije i tehnologiju predstavile su svoje vizije u razgovoru za #ThinkDigital.
Lise Fuhr, generalna direktorica Udruženja europskih telekomunikacijskih operatera (ETNO), Afke Schaart, potpredsjednica i europska voditeljica Udruženja GSM (GSMA) i Cecilia Bonefeld-Dahl, generalna direktorica tvrtke DIGITALEUROPE, osvrnule su se na niz aktualnih tema iz područja telekomunikacija.

Progovorile su o tehnologiji 5G mreža, ambiciji gigabitnog društva, europskoj inovacijskoj sceni te politikama i regulativama koje su potrebne za njihovu implementaciju i razvoj.

U odgovoru na pitanje o tome što pojam gigabitnog društva znači za Europljane, Lisa Fuhr ističe stvaranje novih prilika.
"Stvorit će prilike za e-zdravlje i e-upravu, za umreženu i autonomnu vožnju... Čeka nas niz promjena“, kazala je.

Usto, Fuhr je istaknula i kako vjeruje da će gigabitno društvo "promijeniti način na koji društvo funkcionira". Smatra da u industriji "teleoperateri snažno utječu na rad industrije i povećanje produktivnosti".

Afke Schaart dodaje da je "svrha 5G-a digitalna transformaciji Europe".

5G revolucija nastupa brzim tempom

"GSMA predviđa da će do 2025. godine više od 200 milijuna Europljana koristiti mobilne tehnologije preko ove nove mreže", zaključuje Schaart.

Bonefeld-Dahl pak Europu vidi kao vršitelja snažnog utjecaja na inovaciju, jer ima "ogromnu bazu malih i srednjih tehnoloških poduzeća" te "ogromnu industrijsku bazu, koja u ovom trenutku digitalizira svoje poslovanje". Ističe i kako "oko 75 posto rasta tih kompanija počiva na toj digitalizaciji".

Međutim, 5G i gigabitno društvo ne mogu se ostvariti bez prikladnih regulativa.
Fuhr zato poziva europske zakonodavce da osmisle "novi regulatorni program koji će biti okrenut budućnosti i poduprijeti bolje investicije". Bonefeld-Dahl dodaje da je "pretjerani protekcionizam i prekomjerno reguliranje štetno za inovativnost i rast Europe", a Schaart zaključuje da bi prava politika mogla omogućiti uvođenje 5G mreža u Europu.

© 2017 Digitalna Hrvatska - sva prava pridržana